Veerkracht

Veerkracht, je kan het woord uit elkaar halen: veer – kracht. Kracht is een kwestie van perceptie, dat is voor iedereen verschillend. Je hebt mensen met veel kracht en mensen met weinig kracht en zij zullen hun eigen meetlint hiertegen afzetten.

Een veer is een “iets” maar heeft twee betekenissen. Vroeger of misschien zelfs nu nog zat er een veer onder je auto, onder de zadel van je fiets, in je pen en misschien wel meer toepassingen. De bouw van zo’n veer is (denk ik) vaak hetzelfde : spiraalvormig. Veren vangen schokken op (auto en fiets) en in een pen geeft het weerstand als de pen uit of in de huls moet. Kwestie van veel of weinig spanning nodig.

Een veer is ook een onderdeel van een vogel. Het maakt ze luchtig, beschermt tegen verschillende vormen van weer. Als ik naar mijn kippen kijk, zie ik ze van hoogte springen en weer zacht of minder zacht neerkomen. In het eerste geval zijn ze luchtig genoeg om als een veertje te landen, in het tweede geval is het een stootkussen bij het neerkomen als de inschatting niet helemaal juist was.

Veerkracht voor mensen: is dat zoiets als een veer van auto? Hoe hard rij je over de verkeersdrempels totdat de veer beschadigd raakt. Of een veer van een vogel? Hoe ben je uitgerust, land je zachtjes op de voeten of ben je zo goed beschermd dat verkeerd neerkomen geen probleem is als je de situatie verkeerd hebt ingeschat? Hoeveel kracht hebben jouw veren?

In de krant lees je dat de veerkracht van mensen aardig beproefd wordt. In de zorg, in het onderwijs, bij de politie, buschauffeurs….

Ook de veerkracht van organisaties wordt beproefd. Zelfs met opzet, banken die een stresstest moesten doorstaan om te kijken of ze voldoende “veerkracht” hebben en overeind blijven in moeilijke tijden: de stresstest. Op internet vind je ook stresstesten voor mensen. Overeind blijven in moeilijke tijden.

Veerkracht organisaties tegenover veerkracht mensen? De veerkracht van een organisatie is op en medewerkers moeten daarom hun verzuimdagen inhalen,maar toch….Is dit niet een teken dat het niet goed zit met de veerkracht van een organisatie: ze trekken een grens, ze zijn het beu en grijpen naar een impopulaire maatregel. Maar de veerkracht van deze medewerkers was ook al opgerekt, want die melden zich ziek. Gaat de organisatie de veerkracht van de medewerkers nog eens een keer verder oprekken door medewerkers het ziekteverzuim te laten inhalen? Nog meer veerkracht eruit halen, is dat een oplossing?

Dan denk ik liever aan mijn kippen, die onderhouden hun veren en zorgen dat ze lekker luchtig blijven, zodat ze zacht landen en als het een keertje verkeerd gaat, ach. Dat verenpak werkt als een mooi stootkussentje. Is het dan niet beter om je medewerkers te versterken ofwel amplifying? Ze te ondersteunen om beter voor zichzelf te zorgen, ze bewust te maken waar ze goed in zijn, waar ze energie van krijgen en waar ze minder goed in zijn, waar verliezen ze energie. Hun “verenpakje” leren verzorgen. Dit geldt trouwens ook voor organisaties. Waar zijn ze goed in, waar komt de energie vandaan en waar zijn ze slecht in, waar verliezen ze energie?

Beter dan de rek eruit te halen, want wat als je als organisatie geen veerkracht meer hebt omdat je medewerkers dat ook niet meer hebben?

Op zo’n moment steken organisaties en medewerkers hun energie in de verkeerde zaken, in nog meer negatieve energie.

Ga voor versterken! Begin met je medewerkers te vragen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Als je ze als organisatie versterkt, zullen zij vanzelf de organisatie versterken. Samen optrekken, leer van elkaar en maak gebruik van elkaars veerkracht.