Is er baanzekerheid voor de toekomst?

Veel was anders binnen organisaties tijdens de Corona Crisis waarbij de zorg wel de meest chaotische en drukke periode heeft gehad. Er is nu in ieder geval duidelijkheid wat de vitale banen zijn en iedereen die graag wat meer baanzekerheid wilt, weet welke beroepskeuze je het beste kunt maken om in aanmerking te komen voor werk. Alleen, niet iedereen zal zich thuis voelen in de vitale beroepen.

Voor mensen in loondienst van de horeca, toerisme en de evenementen industrie ligt dit op het moment anders, zij zijn hun baan niet zeker.

Andere bedreigingen op het gebied van zekerheid op of binnen een baan, is de voortschrijdende automatisering.

Waar tijdens de crisis van 2008  mensen in de bankensector, journalistiek, de bouw en andere sectoren de dupe waren, hebben we nu een 2e ontwrichtende periode van mensen die hun baanzekerheid in hun functie in rook zien opgaan.

Voor zowel werkgever als werknemer, is het lastiger om te zien wat de toekomst gaat brengen voor wat betreft behoud bedrijf of baanzekerheid.

Wat wel duidelijk is geworden in de afgelopen jaren is, dat aanpassen, creatief denken en geluk hebben een recept zijn om toch een inkomen te genereren. Mensen kunnen zich niet meer richten op 1 functie voor de toekomst en er moet breder gekeken worden dan binnen een branche. Inderdaad, de functie (en baanzekerheid) voor de rest van je leven bestaat niet meer. Moeten we ons nog wel op functies richten?

Wat is dan wel belangrijk?

Het gaat erom dat mensen weten wat ze in huis hebben aan talenten, competenties, vaardigheden, interesses en (niet onbelangrijk) hun netwerk zodat ze snel kunnen schakelen in tijden van crisis. Dit is belangrijk om te weten voor medewerker en werkgever. Welke werkzaamheden passen er bij jou talenten en vaardigheden en misschien ben jij degene die buiten de kaders denkt en zelf een onderneming succesvol kan oprichten, zoals bekende influencers.

En weet je het nog allemaal niet zeker en wil je weten welke banen nog goede baanzekerheid bieden? Hierbij zit als bijlage een lijst met 100 snelst groeiende banen, alhoewel je dat naar de verdere toekomst toe ook niet altijd meer zeker weet.

Leren & ontwikkelen, goed weten wat je talenten en vaardigheden zijn, wat bij jou past (je eigen persoonlijke ontwikkeling en levensfase), een goed netwerk, het kunnen/willen aanpassen aan veranderende omstandigheden wordt steeds belangrijker voor een duurzame loopbaan voor nu en in de toekomst. Dit is belangrijk om te weten voor medewerker en werkgever zodat (plotselinge) uitdagingen geen probleem meer vormen.

Voor medewerkers: lijst met snelgroeiende banen

Voor werkgevers: miniscan duurzame inzetbaarheid